Lever vi i en spännande tid?

Jag satt och läste lite på socialism.nu:s forum idag. Tråden jag läste handlade om rådskommunism och en användare lade ut texten kring arbetarrörelsens framväxt och olika grupperingars storhetstider. På konflikt har liknande teman diskuterats under den gångna veckan. Olle har startat en om serie och gängen och vänstern (del 1 och del 2 so far) och Petter diskuterar vårproppen och möjliga vägar framåt. Jag blir fascinerad, det är bra skit.

Vad händer nu runt om i världen? Spontana uppror uppstår på grund av utanförskap, senast nu i Rosengård och förra hösten i Frankrike, inget nytt och inget konstigt. Den tid vi lever i präglas dock av en individualism och hegemonisk framgång för högern. Globeraliseringsrörelsen känns inte lika het längre, även om G8-mötet i Tyskland till sommaren verkar samla 100 000 motdemonstranter. Men vad jag tycker mig se i dagens vänsterrörelse, utanför stelnade partidogmer och rutten reformism, är en vilja till nytänkande. En vilja att hitta nya metoder att nå resultat och påverka och det är här det blir intressant. Utifrån dagens situationer (inte gårdagens) kommer vi kunna hitta vägar att gå runt det rådande och faktiskt påverka. Jag vill nog inte säga mer än så faktiskt. Det är lätt att döma ut initiativ innan man vet vad som kommer av dem. Gängidéerna är intressanta även om de också visar på svagheter i dagsläget. Utan att ha läst numret så vill jag rekommendera senaste numret av Kolla! som ska handla lite om det. Ähh, jag blir bara glad över att det går att se något spännande i det som kan upplevas som stiltje och trevande försök.

Annat glädjande är att Sirius ligger tvåa i superettan efter två raka vinster. Kom igen Sirius!

_____________________________________________________________________________________________________________
Intressant? Andra grejer på Konflikt är: Latina om mäns närvaro i historien, Täcket om rosengård (bra… vi vill ha mer rapporter), Mllstrm har jobbat klart och Syrran skriver om den pissiga världsbanken.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

4 kommentarer

  1. […] Akuhujan skriver bra om Jeltsin och Tjetjenien, Olle om moderat repression och Red Metal undrar om allt är […]

  2. […] Olle i Stockholm om tvångsanslutning till a-kassan, Petter Partikulärt om böcker, Red Metal om vår tid och Under täcket om senaste nytt i Rosengård. […]

  3. […] Petter har äntligen gett ut Harry Cleavers bok “Att läsa Kapitalet politiskt”, Redmetal är pepp och ser framåt, Vidalatina fortsätter skriva bra om aborträtten och syrran konstaterar […]

  4. Jag var på en föreläsning med Maria-pia Boethius häromdagen, och även om det mesta hon har att säga är negativt (typ, lyssna inte på media, de ljuger – mer kommer på min blogg så småningom) så gjorde det mig ändå lite mer positiv till framtiden. Det händer ju massor med saker just nu egentligen. Alla dessa uppror som du skriver om bland annat, protester, rörelser och så vidare, grejen är ju bara att man aldrig får höra talas om dem eftersom de som kontrollerar media inte har nåt att vinna på att skriva om dem. Det som får utrymme är istället diskussioner om konsumtion, om det är okej att köpa dyra väskor osv, och så ibland negativa vinklingar av våldsamma protester som får utrymme just för att de är våldsamma – våld säljer. Men allt det där andra finns ju där, och det växer, och om man får tro på coola Maria -pia (vilket jag verkligen vill göra) har vi chans att tillhöra den generation som tar avstånd från mediernas rapportering och faktiskt förändrar saker. Satsar på det!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s