Inglan is a bitch

Jag var en kortis i London för liten tid sen. Det är helt omöjligt att överskåda staden, det händer grejer hela tiden och jag får Blade Runner-känsla över vissa områden. Det är också ett samhälle präglat av skrämselpropaganda. Vid flygplatsen visades en film där man såg närbilder på hur poliser förde ut färgade människor från sina hem. Förra året lyckades vi slänga ut 15000 nästa år satsar vi på dubbelt så många berättade en textremsa. Ser du någon misstänkt? Hör av dig till polisen. Annars satt det skyltar upp med uppmaningar till vaksamhet hela tiden och att man alltid ska höra av sig till ordningsmakten. Akta dig för andra människor, var hela tiden vaksam, lita inte på någon annan. Berättade offentliga skyltar mellan raderna.

CCTV-kameror (2,5 miljoner stycken år 2003 och de lär knappast vara färre idag) som enligt folk på plats inte alls leder till att polisen löser fler brott. Deras funktion handlar mer om att skapa en känsla av att ständigt vara övervakad, att aldrig helt kunna slappna av. Både Children of Men och V for Vendetta, två riktigt bra dystopiska filmer, tycker jag spinner vidare på Englands samhällsklimat.

Att kalla det fascism är inte långsökt, samtidigt som det är farligt att kasta omkring sig ordet fascist vitt och brett. Det vi ser är dock steg åt det hållet. Långt farligare än att kalla det fascism är att se samhällesutveckling som isolerade händelser som inte har med varandra att göra. I takt med att de redan nu nedgångna lägenheterna blir allt sämre och när det skärs ned i offentlig välfärd får grupper som British National Party (typ som de svenska Nationaldemokraterna) allt lättare att sprida sin propaganda. Deras, liksom svenska främlingsfientliga partier, framtid finns i ett samhälle där folk känner mer oro. Oavsett om vålds eller terrordåden ökar, ökar oron och rädslan genom den typ av rapportering som är vanlig där och blir vanligare i Sverige.

Men i London finns också ett av de mest fantastiska antifascistiska minnesmärken jag sett, muralmålningen över The Battle of Cable Street. Ca 300 000 antifascister slog tillbaka ett par tusen brunskjortor och polisen som försökte skydda dem 1936. dsc00882.jpg Halva muralen syns på bilden

För att knyta ihop allt så tänkte jag avsluta med ett citat som knyter an till titeln på inlägget (som alla vet är en klassisk Linton Kwesi Johnson låt):
”Is England becoming a fascist state?
The answer lies at your own gate
And in the answer, lies your fate”

_____________________________________________________________________________________________________________
På konflikt: Kim Müller skriver om klasssammansättning, Reciprocity skriver om världsbanken, Redundans skriver om ABF, NEO och borgerlig strategi, Vida Latina skriver om FARC och slutstadium outar sig som vänsterpartist.

Intressant

Annonser

2 kommentarer

 1. Fan fascistiseringen av Europa är högst påtaglig. I veckan slogs en äldre man blodig av vakter i tunnelbanan då han inte visade färdbevis, sittande regeringspartier talar sig varma om globala DNA-register över flyktingar och liberaler motarbetar öppet den demokratiska processen inom arbetarrörelsen.

  ”I hear a gang fire on a human factory farm
  Are they howling out or doing somebody harm
  On a catwalk jungle somebody grabbed my arm
  A voice spoke so cold it matched the weapon in her palm

  This is England
  This knife of Sheffield steel
  This is England
  This is how we feel”

  The Clash – This is England

 2. Gloucester

  Inglan is a bitch | Red Metal


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s