Kina på randen till ny revolution?

Kina är på gång nu. Och då menar jag inte den kinesiska staten eller företagen, som visserligen också är riktigt aktiva, men det är inte det som är min poäng. Jag talar om den kinesiska arbetarklassens rörelse, fjärran från Pekings kontroll och partipampars maktkåthet.

Jag har nyss läst Marcus Haraldssons En linje genom Kina om hur han cyklade genom halva Kina först 1999 och sen samma resa sju år senare. Riktigt spännande läsning och en rätt bra grund för att lära känna Kina (inklusive en massa spännande sidospår). Lite av poängen med boken är att visa på hur Kina har förändrats. Fattigdomen finns kvar, korruptionen likaså, men ändå moderniseras hela samhället.

Kommunistpartiets egen statistik på oroligheter visar på hur missnöjet ligger och pyr, 2003 var det 58 000 protesthandlingar och 2005 hade antalet stigit till 87 000. Ca 50% ökning på bara tre år. Ett stort problem är, för oss som inte pratar kinesiska, att dessa nyheter sällan når ut. Även inom landet tystas mycket av kritiken ned.

Den hyperkapitalism som drabbat Kina sedan Maos död då Deng Xiao Ping tog över drabbar arbetarna väldigt hårt, förmodligen i samma skala som Maos misslyckanden. Enligt China Worker (en av de få engelska kanalerna för info om arbetargrejer, trottar för övrigt) dog 136 000 i produktionen under 2004. Utländska och kinesiska företag får i princip gratis arbetskraft (minimilönen ligger på ca 4 kr i timmen och den betalas inte alltid ut) och en stark stat som slår ned alla uppror och förhindrar insyn. Idag kan vi dessutom läsa i DN hur folk får flytta för att göra rum åt nya finanskvarter.

Alla stora imperium faller. När Kinas tillväxtunder krisar i takt med att arbetarklassen på landet får sina liv förstörda av miljökatastrofer kommer det att hända grejer. En teori som förs fram hos en historiker Haraldsson pratar med är att Kinas stora imperium har allt kortare livslängd. Intressant är hur försöken med lokaldemokrati försöker, och ibland lyckas, utmana företagens profithunger.
__________________________________________________________________________
Det är kul att ha kommit igång och blogga igen och jag vill välkomna Kim Müller och Reciprocity till konflikt. Syrran uppdaterar stadigt och också Akuhujan. Undertäcket skriver om nazisternas attack på Glassfabriken.
Om man vill veta mer om Kina kan jag rekommendera Kinalotsens nyhetsbrev.

Annonser

3 kommentarer

  1. Bra och intressant inlägg! Riktigt bra.

    Jag som trodde du hade begravt den här bloggen, tur att det inte var så.

    Kram!

  2. Ett nyårslöfte är ett nyårslöfte som man säger.

  3. […] artikel. Dagens explosiva situation i Kina är väldigt intressant, en som skriver mer om det är Red Metal. Jag har inte satt mig in i situationen så mycket än, men det känns som just den period i […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s