Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar

Nina Björk slår till med en klockren krönika i söndagens DN . Hon skriver om hur dagens samhälle uppmanar oss till att bli nyttiga snarare än att vara lyckliga. Likheten mellan människor och ting (Åhléns kaffeservis tar Björk upp som exempel) är att vi behöver sälja oss. Vi måste locka någon som har pengar för att vara användbara. Människor säljer sin tid för att överleva. Kaffeservisen behöver säljas för att börja brukas och bli det den skapats för. Skillnaden mellan oss och servisen är att:

Kaffeservisen kan aldrig sig ställa frågan vem är jag, vad vill jag?…Vi [människan] gör barn utan att tänka på en marknad. Vi försöker inte designa eller uppfostra barn enbart för att de i framtiden ska bli möjliga att köpa. Vi låter dem leka. Vi låter dem vara onyttiga. Vi låter dem fråga vem är jag, vad vill jag. Men någon gång måste de sluta.

Det är kanske det som definierar vuxenskapet, att leken inte blir det primära. Att säljandet av sig själv blir det som vi strävar efter. Att göra oss tillräckligt attraktiva för att någon ska vilja köpa vår tid. Våra känslor och tankar är inte intressanta då. Leken är kreativ eftersom dess regler görs av de som utövar den. Lönearbetet blir aldrig fritt eftersom vi inte styr dess innehåll. Vi kämpar mot eller finner oss i någon annans regler.

Jag har lyssnat på det lysande proggbandet Knutna Nävar en hel del på sista tiden och slås av hur bra deras texter är (nåja, iallafall de som inte hela tiden hyllar Stalin, Mao eller någon annan gubbjävel). En låt som malt i mitt huvud den senaste tiden är Hundra Procent från plattan Svarta listornas folk (1973). Den tar upp precis samma tema med en rejäl dos 70-tals anda.

Som ung kom du in i fabriken, och du var inte människa sen
Du fjättrades vid mekaniken, på livstid korsfäst vid den
Du är blott en del av maskinen, ett nödvändigt dött supplement
Som startspaken eller bensinen, en avvägd driftkostnadsprocent

Ditt hjärta din känsla din plåga, det mänskliga som i dig bor
Det sätter dom aldrig i fråga, där uppe på trustens kontor
Var tanke som i dig kan födas, är blott ett fatalt rudiment
Som snarast bör kapas och dödas, ty det ger inte trusten procent

Du har bara två ting att välja, du har blott två slags politik
Det ena att tiga och svälja, och jämt bli ett levande lik
Det andra att gripa till vapen, och själv bli maskinens regent
Och gälda procentherrskapen, deras gärningars hundra procent

(så vitt jag vet finns inte texten på nätet någon annanstans så nu bidrar jag med något nytt, hurra)

Både Björk och Knutna nävar är ganska grovhuggna i analysen. Onekligen så upplever vi ofta våra kärleksproblem som större än jobbproblem. Men perspektivet av att vi säljer vår tid glöms ofta bort. Att våra liv (för livet är ju inget annat än tid som Björk skriver) säljs för att vi ska klara oss. Det är inget naturgivet alls utan det är det system vi lever i som skapar dessa förutsättningar. Kapitalismen kräver att flertalet arbetar åt fåtalet. Och att flertalet i den situationen inte har makt över sina liv när de arbetar. Såklart finns det människor som trivs på sina arbeten, som inte upplever stress och kan göra saker som de känner fyller deras liv med mening, men det kan, under kapitalismen, aldrig vara alla.

En del kanske menar att det inte finns något annat val än det samhälle vi lever i, att antalet människor och teknologin inte tillåter någon annan form av organisering av samhället. Vi inte kan gå tillbaka till den tiden när lönearbete inte fanns, det är jag med på, men jag är helt säker på att samhället inte kräver att en stor del mitt liv går ut på att ligga under någon annans piska.

Och det är ett tvång som inte har sin utgångspunkt i ett samtal om vilka arbeten som behöver göras för att vi ska få det samhälle vi drömmer om, utan enbart vilka arbeten som går att omvandla till för vissa personer lönsam köpbar tid.

Här ställer Björk den mest relevanta frågan. För vems skull finns till exempel telefonförsäljare? Är det för att de genom detta lever ut sina kreativitet eller för att tillfredsställa någon annans växande plånbok?

________________________________________________________________________________
Intressant?

På konflikt skriver Vida Latina om högervindar i Argentina, Akuhujan om sin farmor och pigo… hushållsnära tjänster heter det visst och Redundans goes moralpanik. Dessutom Mllstrm om midsommar och Syrran om svennar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

36 kommentarer

 1. […] liv på Konflikt! Akuhujan bra om pigavdrag, Mllstrm  midsommartraumar, Red Metal om lönearbete, Redundans varnar för pengarna och Vida Latina får bronca på argentinska […]

 2. […] skraj över vad som kan komma att hända i Buenos Aires. Redundans om vad pengarna gör med oss, Redmetal lyfter fram Nina Björks klockrena artikel och Syrran om svenskhet. 1 Comment so far Leave a […]

 3. Ja den sista frågan kan man ju ställa sig när man arbetar för ett stort internationellt konglomerat och bara ska sälja lurar genom press ovanifrån. Flera gånger har jag gått hem från jobbet och undrat samma sak. Vem gör jag detta för? Jag är inget annat än den första kontakten kunder har och företagets ansikte utåt. Vad som händer efter att jag sålt till kunden spelar ingen roll överhuvudtaget. Det viktigaste är att det blir sålt.

  Jag håller med om att någonstans slutar barn vara barn och plötsligt dyker huvudstupa ner i vuxenlivet. Människors liv rusar förbi medan de gör ”karriär” och de stannar inte till för att tänka till en endaste minut. I alla regler och måsten stryps min kreativitet och jag kan inte förmå mig till att prestera något vettigt. Min tid är dyrbar och min egen, inte någon annans att köpa.

 4. […] Akuhujan reminissar och slås av motsolsvridna klockor. mllstrm lönearbetar på midsommar och red metal knyter näven. Vida Latina känner att vänstervindarna delar sig vid buenos aires, Redundans […]

 5. Du har mycket rätt det du skriver. Som tur är, finns det fortfarande människor som föredrar att vara lyckliga än att vara nyttiga.

 6. Hmm… Det här gamla klassiska ”flertalet arbetar ÅT fåtalet [de rika?]”, det haltar en hel del…
  Om man syftar på fabriksägaren, styrelsen etc, då kan man ju undra vad som är alternativet till att be om anställning på detta företag som någon/några varit driftiga nog att starta upp. Jo, möjligen att bli egenföretagare, kanske på något bra, rättvist, kollektivt sätt med delat ägande etc: Vad är det som hindrar detta? Är det inte mest driftighet, bra produkt-idéer etc? När man arbetar (som man ju bör, för att försörja sig) så måste någon vilja ha ens arbete och det man producerar – det är ju mer eller mindre en naturlag.

  Om man syftar på konsumenterna som köper varorna – då syftar man ju inte längre på fåtalet. De flesta varor som går riktigt bra köps av ”flertalet” i Sverige idag, och mer och mer även i länder som är på väg ut ur sin u-landsstatus… Det är alltså låg- och medelklassen som efterfrågar mobiler med stora färgskärmar idag! (Rätta mig om jag har fel, jag menar det)

  Och syftar man på aktieägarna… så är de också allt fler, åtminstone de som kallas småsparare.

  Att äga sina egna produktionsmedel, vad krävs mer än en bra idé, diverse starta-eget-bidrag, kontakter (vänner som tror på din idé), och kunskap i hur det ska sättas ihop (några kurser, som går att få gratis på universitet)? Vad är det för stort systemfel som förhindrar detta?

 7. David
  Om du inte förstått det så är jag antikapitalist och alltså mot lönearbete som sådant. Jag tror inte kapitalismen har lösningen på det problemet jag diskuterar. Företag är tvugna att följa marknadens logik på ett eller annat sätt (det finns bättre och sämre former, det håller jag med om).

  Egenföretagare är inte lösningen eftersom de inte utmanar kapitalet. Det behövs alltid folk i anställning hos andra inom kapitalismen, oavsett om det är i form av egenföretagare som hyr ut sina tjänster eller vanliga anställningar.

  Läs gärna inlägget igen.

  Katarina
  Ja, hoppas de också överlever på ett eller annat sätt.

  Tomczek
  Den frågan brukar jag också ställa mig när jag lämnar min arbetsplats. Glad att vara ”fri” ett tag.

 8. Ang. egenföretagare. Den lönerelation i vilken exploatering förmedlas finns kvar även om den blir mer diferensierad och mer svårtydlig bland egenföretagare. Dessutom så är det befängt att tro att en väl utvecklad industriell miljö skulle kunna förvaltas utan att vårt arbete administreras ihop med andras utav ett större kapital. Ta t.ex. en bilfabrik.

 9. Intressant inlägg! Jag ska precis börja på ett sådant konglomerat, undrar vad jag ska säga om något halvår.

 10. Jag har läst inlägget, såklart. Kollade igen och hittade ”Vi inte kan gå tillbaka till den tiden när lönearbete inte fanns, det är jag med på”…. Ok, INTE alltså? Men du är ändå emot det? Varför måste lönearbete liknas vid att ställa sig under någons piska, när jag frivilligt går till jobbet för att få den ersättningn för min tid som jag vill ha?

  Vad exakt är ditt alternativ? Du kanske har skrivit om det tidigare och i så fall kan du peka mig dit, men så vitt jag vet har varken kommunismen eller anarkismen inte ett entydigt svar på det. Jobba för matkuponger i den kommunala kantinen? Jobba med sitt eget trädgårdsland och sen byta morötter mot mjölk etc? Eller jobba, ge och få? Eller kanske inte jobba alls? Softa, allt ordnar sig, dricka kokosmjölk på en beach?

  De olika alternativen är orimliga i olika grad och vissa (”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”) låter riktigt trevliga, men inget av det kommer troligen att funka, med tanke på hur människan fungerar. Och du kommer inte äga en elgitarr, under dessa system – om du inte bygger den själv.

 11. Jag har skrivit lite om det tidigare här: https://seeyouinhell.wordpress.com/2007/05/10/darfor-ar-jag-kommunist/

  Nej jag är inte primitivist, jag tror inte vi kan leva på det sättet vi lever på stenåldern, jag tror helt enkelt inte att människor frivilligt kommer att avstå de teknologiska landvinningar som finns.

  Du går frivilligt till jobbet men det är fortfarande ett tvång för dig, du kan ju ha tur och vara en av dem som har fått ett jobb du verkligen trvis med. Grattis i så fall.

  Jag har inget exakt alternativ, att måla upp ett exakt aklternativ vore idioti. Framtidne formas ur hur den skapas, jag tror de revolutionära perioder som kommer att bli kommer forma förutsättningarna för hur vi organiserar framtiden. Det är långt mycket bättre än om jag (eller någon annan) sitter och målar upp en plan som vi sen försöker pressa in de materiella förutsättningarna i. Lite det som hände i Sovjet skulle jag säga.

 12. Har läst det du skrev o länkat till. Så klart bör du inte diktera hur framtiden ska se ut. Men kan du ens föreställa dig något ungefärligt, hur det skulle kunna se ut, och där åtminstone alla fundamentala bitar passar ihop, så att ”both ends meet”, så att säga. Jag tror att anledningen till att du inte vet hur de skulle se ut är att det inte finns någon möjlig lösning till ett liv utan tvång.

  Under hela människans (och alla andra djurs) historia har man varit tvungen att arbeta för brödfödan, helt enkelt. Antingen fick man, trots att man inte alltid ville, gå rundan i skogen för att samla rötter, frukt, insekter etc, gå ut på hungrig flerdagarsjakt, eller så fick man se till att ta hand om sin åkerlapp, sina getter och sitt land. Eller, såsmåningom, smida järn och maka skor, för att få de där mynten som så praktiskt låter oss vänta med att t.ex. skaffa mat tills vi verkligen behöver det, då det egna skafferiet är tömt. Människan är på många sätt mycket friare än djuren som i högre grad står under instinkternas tvång. Vi människor kan t.ex. spara ihop lite pengar för att sedan välja att låta bli att arbeta en stund för att vila ut oss. (Har man tur bor man i ett land som dessutom ger en betald semester. DET är få andra djur förunnat! Vilken skogsmyra skulle få gå och gotta sig i solen i en vecka bara för att hon liksom förtjänade det?)

  Som du själv säger, man kan inte gå tillbaka till ett primitivt liv. Byteshandel utan pengar leder direkt till massa begränsningar. Plötsligt har jag oturen att nästan alla i byn som vill ha mina morötter bara har mjölk att erbjuda och av det har jag redan för mycket. Jag behöver spara ihop till ett kylskåp! Och ”spontant ömsesidigt givande” kommer, tack vare diverse mänskliga faktororer, göra att vissa glöms bort och måste påminna och rent av tigga för att få det andra fått, folk kommer ge och ta i olika grad, inte bara beroende av förmåga och behov, utan också av olika grad av engagemang, givmildhet eller lathet.

  Jag brukar inte tänka på mig själv som kapitalist, snarare tvärtom, eftersom jag inte tycker pengar är det viktiga i livet. Men ju mer jag tänker på det här, så vaknar den lilla kapitalisten i mig. Det systemet har onekligen fört med sig en hel del ont, men samtidigt gjort så många processer så oändligt mer smidigt praktiska så att vi har kunnat uppnå en genomsnittligt mycket högre välfärdsnivå. Orättvisorna som består minskar vi kanske bäst genom att ge lika villkor och möjligheter, rättvisa handelslagar och generös invandrarpolitik etc. I tredje världen är det ofta mer fred och demokrati och mindre krig och korruption som behövs – men hur gör man något åt det?

 13. Jag är helt på det klara med att kapitalismen är bättre än tidigare klassamhällen. Jag vänder mig inte mot byten av varor jag vänder mig mot att bytesvärdet är det som alltid sätts i fokus. Sen går jämli8kheten fram och tillbaka, Sverige är ekonomiskt mer ojämlikt nu än på 70 talet t ex och klyftorna ökar.

  Sen går det uinte att jämföra människan i olika epoker riktigt eftersom människan formas av de olika epokerna, vilka begär, hur man ser på sig själv och omvärlden beror på hur man lever – under vilka materiella förutsättningar som präglar ens uppväxt och liv.

  Du har rätt i att jag inte har räknat ut någon sorts tänkbar utopi. Dels för att jag inte tycker det skulle vara så roligt men mest för att det är meningslöst. Jag gjorde det däremot ofta när jag var yngre men har förkastat de idéerna eftersom det hämmar hur jag kan förändra.

  Sen vill jag påpeka att kapitalist inte är en ideologi, man kan vara borgerlig eller höger eller liberla, men kapitalist är någon först när den äger produktionsmedel och tjänar pengar på andras arbete.

  Tvång finns nog alltid ja, men frågan är hur mycket.

 14. […] Akuhujan om att frilansa, Mllstrm om det förädiska samförståndet, Petter om pigavdrag, Red Metal om lönearbete och Står aldrig still om […]

 15. Här rådde det så mycket förvilling och ignorans att jag pallar bara inte att sätta mig ner och skriva en pedagogisk artikel à la David här ovan, MEN:
  ”jag är helt säker på att samhället inte kräver att en stor del mitt liv går ut på att ligga under någon annans piska.”
  Bingo! Du har helt rätt att ingen kräver det av dig, möjligtvis din familj eller andra personer som är i en beroendeställning gentemot dig. Du kan säkert sluta med någon månads uppsägningstid, grattis!
  ”Det behövs alltid folk i anställning hos andra inom kapitalismen”
  Bingo igen, det gör att även de som inte äger mängder av kapital eller startar nya företag är behövda och kan byta sig till ett bättre alternativ genom att utnyttja sitt kapital. Sitt okränkbara humankapital.

  Tomczek skrev: ”Min tid är dyrbar och min egen, inte någon annans att köpa.”
  Coolt, så du frilansar och har egen firma? Eller lever du på ärvt kapital och sover i en hammock hela dagarna? Något måste det ju vara, eftersom du värderar din egen ”me-time” mera än vad någon ens teoretiskt skulle vilja betala för den i form av att du arbetar då istället. Och bingo en tredje gång, du äger mycket riktigt din egen tid till 100% och väljer därefter bästa sätt att utnyttja den på. Antingen liger du i en hammock eller så hyr du ut tjänster under tiden. Det lär bli knepigt att sälja all din potentiella framtida tid i en klumpsumma dock.

 16. Det där med meriter och CV, är det då man är vuxen, när man inser att man gör saker för att de är bra för framtiden, inte för att man vill göra dem i nuet?

 17. Dan: Ja pallar inte heller ett kontruktivt svar på ditt svammel.
  Kortsagt, håll käften!

  (jag vann)

 18. […] och den stora frilansångesten, del 1, Petter Partikulärt – Vem städar hos pigorna?, Red Metal – Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar Andra bloggar om: Kafé 44, Carmen, Söderkällaren, Kvarnen, Tjärhovsplan, Tjärhosvplan.se, […]

 19. RedMetal, har jag berättat att jag älskar dig? Så, nu är det gjort i alla fall.

 20. Ok, men att förakta materialism når man inte långt med, det är omöjligt att leva utan att vilja äga. det är en mänsklig drift. men visst, kommersialismen som svar på ens problem & att köpa och sälja för att bli lycklig, det är klart inget som skänker långsiktig tillfredsställelse.

 21. Jag föraktar verkligen inte materialism, tvärtom.

  Jag tror inte vilja att äga är någon drift hos människan, men det är en tanke och vana som lagt sig djupt i kapitalismen (alltså även med statskapitalistiska länder som kuba och ex sovjet). Att vilja känna sig trygg är viktigt och att ha trygghet gatanterad tror jag går långt före att vilja äga saker i alla behovstrappor.

 22. Nu kommer svamlet och myterna om folk som inte vet ett smack om kommunism fram som vanligt. Det handlar inte om att man är lat och ens tid är dyrbar, tvärtom vem är det som är lat? vem är det som lever som en parasit, arbetaren eller kapitalismen?. Nu för det första till det där om att ” det inte finns storkapitalister i sverige”. 1% av Sveriges befolkning, äger 75 % av sveriges aktier, 5% av sveriges befolkning äger över 90% av sveriges aktier och 10 % av befolkningen äger 99% av aktierna. Kapitalismen är inte ”folklig”, den kan inte vara folklig det ligger i dess struktur.
  Till att de som startat företag skulle vara ”egendriftiga och duktiga” stämmer inte, majoriteten av de forskare och uppfinnare som kommer med upptäcker säljer dessa till stora företag. Det är de med pengar och kapital som startar företag, inte de som är duktigast.

  Det ligger en moralisk aspekt i ifall man ska arbeta, dagarna i ända, majoriteten av folket ska göda ett fåtal kapitalister. Socialism handlar inte om att man inte ska få äga personliga ägodelar, det är produktionsmedlen som ska ägas tillsammans, man ska få pengar efter hur mycket man arbetar, och inte efter hur mycket man äger! Ifall det inte fanns en kapitalist som tog pengar av industriarbetarnas producerade varor, tror ni att arbeterna hade lagt sig ner och dött då eller? I socialismen ska produktionsmedlen ägas tillsammans, införa demokrati på arbetsplatser, så de styrs av de som arbetar och inte de som ”äger”.

  Sen till seeyouinhell, du har bra tankar i grunden, men utveckla dessa genom att läsa, föreslår marx, till kritik av den politiska ekonomin, mycket bra bok för att få insyn i hur kapitalismen fungerar! för det andra, Kuba är inte statskapitalistiskt, det är socialistiskt, med en stark gräsrotsdemokrati. Socialism skiljer sig från prolitariatets diktatur i den mening att det är förstadiet till det, det misstolkas ofta och smutskastas och kallas statskapitalistiskt. Men gå inte på deras lögner:)

  Inom kommunismen är det irrelevant att disktuera exakt hur ett framtida drömsamhälle ska byggas, detta beror på hur landet är uppbyggt . Ryssland hade t. ex inte samma förutsättningar som vi har för ett kommunistiskt samhälle, eftersom de inte hade någon industri. Detta påverkade deras revolution kraftigt, Kuba och Kina likaså. Det är alltså oviktigt att diskutera exakt hur det ska vara, men ifall tankarna grundar sig i att alltid stödja arbarklassens rätt, att gå efter teorin ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, så ska vi nog kunna bygga ett bättre samhälle.

 23. I början ska det så klart stå kapitalisten- *

 24. Today, considering the fast chosen lifestyle that everyone leads,
  credit cards have a big demand throughout the economy.
  Persons from every field are using the credit card and people
  who aren’t using the credit card have made arrangements to apply for one. Thanks for sharing your ideas in credit cards.

 25. […] vi på “knutna nävar“, på radio-nikbol och det var en låt jag inte hade hört förr. Hundra Procent. En passus där kändes märkligt […]

 26. […] vi på “knutna nävar“, på radio-nikbol och det var en låt jag inte hade hört förr. Hundra Procent. En passus där kändes märkligt […]

 27. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in
  Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post
  to let you know. The design look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 28. Every weekend i used to pay a quick visit this site, as i wish for enjoyment, for the reason that this this web site conations
  in fact pleasant funny stuff too.

 29. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation?
  My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 30. I honestly an thankful for all the demanding effort that you have put into keeping this website here for everyone.
  I hope this is around for a long time.

 31. I do believe this is certainly among the lots major information and facts in my situation. And i am fulfilled looking through ones document. Although need to remark with a number of common difficulties, Your website type is best, the actual content articles is due to truth exceptional : N. Very good procedure, best wishes

 32. cell phone spy iphone free

  Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar | Red Metal

 33. cell phone spy yahoo answers

  Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar | Red Metal

 34. cell phone spy recover deleted text messages

  Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar | Red Metal

 35. windows 7 activator build 7601

  Leken, lönearbetet, livet, Nina Björk och Knutna nävar | Red Metal

 36. If you desire to take much from this post then you have to apply these methods
  to your won web site.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s