Att blockera g8 – en summering

Efter en svettig vecka i och utanför Rostock känner jag att jag måste skriva av mig lite. På motkraft.net finns det mycket läsning: Intervjuer, dag för dag-rapportering, bilder och annat smått o gott som är långt mycket mer ingående än det jag skriver. Även Syrran och V har skrivit flera bra inlägg kring detta.

Om protesterna kan jag säga att jag är fett impad av tyskarnas organisationsförmåga och lika besviken på deras acceptans och flathet mot polisen. De fem fingrarnas strategi var något av en aktivismens tranan (ni minns den där metoden i Karate Kid som det inte finns något försvar mot). I korthet kan man säga att det handlar om att delar av demonstrationen (fingrar) går av åt något håll. Polisen rusar efter och vi fortsätter ut på sidan så långt att polisen inte kan hålla kedjor utan att vi kan gå igenom. Delarna efter vandrar på rakt fram och ett finger i taget bryter av åt andra hållet när de möter på polisen. Sen återsamlas man när man brutit igenom polisens kedjor. Funkade oerhört bra i öppen terräng när det utfördes rätt.
Rader av aktivister ringlade genom vete- och kornfälten.

När polisen radade upp sig på en väg med flera vattenkanoner (de hade för övrigt den dåliga vanan att blanda i tårgas i vattnet) ställde vi oss framför dem och till sist gav de med sig då de andra fingrarna nådde andra punkter som tydligen var mer kritiska. Stora helikoptrar flög in över oss och cirklade över våra huvuden fyllda med polisförstärkningar, någonstans i bakhuvudet hörde jag Valkyriornas Ritt och tankarna fördes till Apocalypse Now. I de stora vägblockaderna användes inget våld från vår sida, flera kamrater fick däremot ganska ordentligt med stryk.

Själva blockaderna jag var på var lugna, men tydligen hade polisen gått extremt hårt fram på vissa för att driva bort oss. På en del ställen byggdes det barrikader och kastades sten. Grejen är att se det som en helhet. Mångfalden i kampmetoder är ett ständigt gissel för snuten. Även när vår vängrupp inte var på blockaderna men rörde oss i området var de tvungna att bevaka oss på något sätt. Ju fler i rörelse, ju fler metoder som används, desto större chans blir det att vinna. Jag blev också mycket positivt överraskad av vilken acceptans det fanns för militans i området. Dels bland lokalbefolkningen som, till polisens förtret, fyllde på våra vattenflaskor i den över 25-gradiga värmen, dels bland de ”icke-militanta” aktivisterna. En bonde vars åkrar vi trampade ned när vi gick över fälten förklarade att han inte var sur på oss utan på polisen eftersom de inte tillät oss gå på vägen.


Vattenkanonbilar och snutjävlar

Toppmötesprotester, som var inne i början av 2000-talet, har på många sätt kommit av sig lite. Jag tror det handlar om att det blivit ett skådespel som inte bjuder på några överraskningar längre. Lite stadskravall som inte riktigt går att vinna och stora fredliga demonstrationer som inte får någon som helst uppmärksamhet (vem kommer ihåg protesterna mot Världsbankens möte i Oslo 2002?). En liten delicatoboll för media som kan dela upp i goda och onda demonstranter (huliganer och naiva idealister alltså) och därigenom försöka förminska det politiska i kravaller.

Att helt stoppa g8-mötena är i princip omöjligt så länge vi inte kan kontrollera luftrummet vilket gör att protesterna per definition blir symboliska, även om vi stör deras aktiviteter genom att tolkar, journalister och funktionärer inte kommer in som de ska. För det andra befäster det bilden av att maktens män (ja, män) verkligen behöver skydd från folkets vrede. För det tredje är det ett tillfälle att träffa andra och utbyta erfarenheter. Slutligen visar det på att det finns konflikt i samhället. Att samförstånd och social fred är en omöjlighet i ett kapitalistiskt samhälle.
_________________________________________________________________________________________________________
Konfliktarna har börjat röra på sig lite igen vilket känns kul: Mllstrm skriver om olika sorters kollegor. Akuhujan skriver passande nog om tyskar, petter skriver om bloggosfärens förutsägbara tråkighet och Nika fortsätter såga abortmotståndare vid fotknölarna.

Sen har konflikt fått intressant tillökning av Marcusen, varmt välkommen. Tyvärr har vår kamrat Olle har lämnat konflikt och bloggvärlden. Tack så jävla mycket för många fina inlägg och mycket tanke, lycka till med dina nya projekt.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

23 kommentarer

 1. Wax on, wax off 😉

 2. Bra inlägg, sweeto! Schysst med en summering som jag kan länka till i brist på energi att skriva en egen. Tack.

 3. […] tur då att vännen och konfliktkollegan Red Metal har skrivit en bra summering som jag kan hänvisa […]

 4. […] Konflikt har fått en ny medlem, Marcusen. Välkommen! Världens bästa Syrran har kommit in på JMK! Grattis!! Och Red Metal summerar G8-protesterna. […]

 5. Fast inlägget summerar ju bara blockaderna. Var är motkonferensen? Demonstrationer? Möten?

 6. Demonstrationerna jag var på var som demonstrationer är mest, kul om man hänger med kul folk och inte behöver bry sig om snuten. Motmötet? Jag var inte där för att lyssna på föredrag, det kan jag göra hemma. Iofs såg jag John Hoplloway och Chumbawamba vilket var lite roligt. Möten med människor i kamp är väl det mest givande.

  Summa sumarum var blockaderna det överlägset mest intressanta som hände eftersom det var en ny grej som provades och gick bra.

 7. […] konflikt; Syrran sätter Account Executive på plats. Vida Latina antar Petters bokutmaning och Red Metal skriver gr8 om […]

 8. Vad är det för fel på er? var ni där för att bedriva nån sorts jippo? övning i protestmarsch eller katt och råtta lek med polisen. Varför har du inte skrivit en rad om varför ni protesterar? om vad ni vill. Ni tappar fokus och är bara allmänt emot och inte för. Jag är ruskigt besviken! Trodde det fanns lite mer substans hos er som protesterar. Jag är otroligt emot G8 och deras syn på världen men era metoder och ert arbete börjar ju bli löjligt. Vad är det viktiga att få protestera och marchera och hänga med polarna eller att försöka påverka och sklapa en bättre värld? Varför ser man aldrig att ni tar avstånd från det våld som ligister utför i protesternas namn och bara avstånd från polisens våld? Har ni rätt att sanktionera våld för er sak? men era motståndare inte för sin?

 9. […] är är hjärtat i G8 protesterna? Läste denna blogg om G8 protesterna i Rostock. Jag blir riktigt ledsen varje gång jag ser protesterna mot G8 […]

 10. Red metal: Blockaderna var naturligtvis det intressantaste och mest dominerande, Självklart.

  Tildle som som i kommentarerna snackar om våld: Vilket våld? De endas om ägande sig åt våldsamheter var ju polisen. Utom en kort stund på den första lördagen. Ett bråk som mycket väl kan ha stratts av polisprovokatörer i demontsrantleden. en sådan togs nämligen på bar gärning i en av blockaderna när han upmande till stenakstning och annat.

  Åven om det inte var en plosprovokatör – varför ska det fokuseras på nåt som knappt hände. En minoritet var inbalndade i slagsmål med polien under en i smmanhanget mycket kort stund.

  Varför vi demonsterade? Mot att världens rikaste länder möts och helt odemokratiskt försöker besluta om världens angelägenheter. Mot att Bush inte tar klimathotet på allvar. Mot att västvärlden med Bush och USA i spetsen invaderat och ockuperat Irak. Mot ockupationen av Afghanistan.

 11. David, jag låter ditt inlägg vara kvar trots att det är urbota dumt. OM du läser några andra inlägg jag skrivit så ser du nog varför jag inte gillar g8. Att jag ska ta upp allt i varje inlägg skulle göra inläggne så långa att ingen skulle orka läsa.

  Jag tar avstånd från våldet som g8 länderna utövar på resten av världen. Jag ser ingen anledning att ta avstånd från aktivisternas våld.

  Som jag skrev så är ett av problemen med mötena att de håller på att bli skådespel och inget konkret. Jag är därför att stoppa dem, och tar till de metoder jag tror är bäst för det. Jag tycker inte det är kul att gå 2,5 mil mitt i natten omgiven av poliser, eller att sova 3 timmar per natt. Däremot älksar jag att vara nära mina kamrater. Läs gärna mitt inlägg You’ll never walk alone angående det.

 12. ”aktivismens tranan”, haha.

  Det där med polisprovokatörer är intressant. När vi satt på blockaden vid Rethlish (eller vad det nu hette…) kom det plötsligt in ett gäng med poliser (samtidigt som de omringade husbygget strax bredvid vägen) bland de sittande demonstranterna. De gick bara in, kanske tio stycken, gick förbi en kille som stod upp och tog med honom bort. Och inget annat hände. Ingen reagerade, ingen blev upprörd. Ett ”kliniskt ingrepp”? Men i så fall på en kille som varit helt lugn innan. Någon som de med hjälp av fotografier identifierat som skyldig till något tidigare? Inte helt omöjligt, men i så fall en kille utan vänner i närheten, annars borde ju någon åtminstone ha sagt något. Har tänkte en del på det och har svårt att komma fram till något annat än att det egentligen var en polis. Vad syftet skulle vara vet jag inte riktigt. Kanske provocera fram reaktioner, kanske skrämma oss att gå därifrån…

  Well, well, life goes on och nu ska jag ut i stora staden och äta tacos!

 13. ”maktens män (ja, män) verkligen behöver skydd från folkets vrede.”
  Folket?! Okej, kan man säga upp sitt medlemskap i det sällskapet nånstans?

  ”För det tredje är det ett tillfälle att träffa andra och utbyta erfarenheter.”
  Ja, och det försöker ni göra ert bästa för att förhindra. Nä, bättre om G8-ledarna kan sitta inlåsta i sina respektive länder och på sin höjd kanske köra MSN med varandra. Det är ju ett klassiskt framgångsrecept för ökade utbyten, fredliga samförståndslösningar och utveckling av den sociala agendan.

  ”Att samförstånd och social fred är en omöjlighet i ett kapitalistiskt samhälle.”
  För att man inte uppskattar att ni förhindrar tolkar och journalister att göra sitt, högst betydelsefulla, arbete? Social fred som att trampa ner bönders skördar? Slåss med bill o bull i kravalluniform? ”Jag ser ingen anledning att ta avstånd från aktivisternas våld.” Aha…

 14. Snällt att du låter mitt inlägg vara kvar, ödmjukheten måste visst tvingas fram. Du och jag skiljer oss på en punkt och det är att jag anser att våld (i stort sett) alltid är fel och du anser att aktivister mot G8 har rätt att utöva våld för sina ändamål. Det är en stor spricka oss emellan, synd för jag tror att vi delar många åsikter om G8. Jag ser ingen anledning att ta avstånd från aktivisternas våld…., där avslöjkar du dig. vad är det då som gör dig bättre än G8 ledarna, förutom att de har mer makt. De har i.a.f. i viss utsträckning fått sin makt demokratiskt. Har de fattigare länder vars sak du säger dig kämpar för gett dig något mandat?

 15. Dan,
  du utgår från att g8 mötena är till för de som har det sämst, att de rikaste länderna ska hjälpa och vara snälla. Felsteg. De gynnar sina intressen på samma sätt som jag åker dit för att se till mina intressen som arbetare. Våra intressen strider mot varandra. Jag säger ingenstans att jag tror g8 startar någon sorts revolution men, precis som jag påpekade, kan man minska skadorna som de mäktiga gör.

  David,
  ja visst är jag snäll. Men allt motstånd sker med våld, vill jag minska någons makt brukar jag våld för att göra det (inte nödvändigtvis fysiskt men någon form av tvång måste jag använda (om man inte tror att folk frivilligt lämnar ifrån sig makt). Tvång är våld och våld är tvång. Fysiskt våld skiljer sig inte särskilt mycket från psykiskt.

  Jag säger inte att jag är bättre än Bush. Jag kämpar för mina intressen och han för sina. Det som skiljer oss åt är att hans intressen delas av få och mina av många. Det var inte vi som startade klasskampen, men det är vi som lider av det.

  Jag vill vara effektiv i det jag gör och få resultat. Inte vara symbolisk, det är att håna dom som varje dag dör i det våldet vår klass utsätts för.

 16. See you in hell!
  Jag kan bara konstatera att vi skiljer oss åt. Så länge du sanktionerar våld kommer du inte att förändra världen. Läs på om en man som heter Gandhi och en annan som kallas Dalai Lahma. De har förändrat världen, eller i.a.f. haft stor påverkan på den, utan att förhärliga våld. Jag tycker att det är bedrövligt att du står för kampen mot G8. Luras aldrig att tro att du representerar hela vänstern, du representerar verkligen inte mig!

 17. Jag har läst om Gandhi och hans ickevåld, det var knappast det allena som fick Indien att bli fritt (fritt och fritt för övrigt, kast och klasssystem lever kvar än idag). Kolonierna var inte allslika lönsamma efter 2VK och det är den egentligen anledningen till att Indien blev ett eget land. Vad han försökte göra (och lyckades med) var att skapa en opinion genom att låta en massa indier åka på stryk, och tro inte att det inte fanns våldsamma aktivsiter som betydde något för Indiens självständighet heller. Plus de stopra strejker som Gandhi inte gillade.

  Jag representerar inte vänstern heller.

 18. Strejker är inte det samma som våld

 19. […] På konflikt: Petter pekar finger åt privatiseringarna, red metal summerar G8 mötet, Marcus skriver bra om arbetsdomstolen, Syrran ska läsa böcker i sommar och […]

 20. Aldrig ekar ickevåldet så tomt som när liberaler klagar på stenkastning och sittblockader mot G8.

  Hallå?

  USA, Storbritannien, Ryssland och Italien är krigsförande nationer som slaktat hundratusentals personer de senaste åren. Och som inte kan mötas utan en enorm våldsapparat: En miljard euro placerad på ”säkerhetsåtgärder”, 16 000 maskerade våldspsykopater i statlig tjänst, preventiva arresteringar, upphävd demonstrationsfrihet, husrannsakningar, terroriststämplande av proteströrelser…

  … och så har de mage att gnälla över våldsamma protester.

  Vilket verklighet lever de där människorna i?

 21. Uninomad!

  Har det någonsin fört människan framåt att bemöta våld med våld? Är det det samhälle du vill ha?

  Om det är mig du syftar på när du skriver ”Aldrig ekar ickevåldet så tomt som när liberaler klagar på stenkastning och sittblockader mot G8” så kan jag upplysa dig om att jag absolut inte är liberal 🙂

  Jag är helt med dig i dina åsikter om nämnda krigförande länder, skillnaden är att jag inte tror på att bemöta dem på ert sätt. Ni står inte för demokratiska värderingar!

 22. Jo det är klart våld har fört människan framåt. Under andra världskriget t ex. Jag vill heslt inte bemöta våld med våld, men i vissa situationer är det långt mer effektivt.

  Du kanske inte kallar dig liberal, men du verkar ha en liberal syn på en hel del. Jag står inte för den demokrati som finns idag. Den är liberal och till för att bevara det rådande samhällssystemet.

  Jag komemr ganska snart publicera en grej om makt och våld här också för mer diskussion på ämnet.

 23. […] att sedan försöka ta sig förbi polismuren på olika kreativa sätt. Ni kan läsa mer om den på Redmetals summering på hans braiga blogg här Vi i gröna fick gå först i armband, bakom oss de gula […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s