Djurförsök

Ok nu gör jag en grej jag inte brukar göra. Jag snor en artikel rakt av, det är Djurrättsalliansen som skrivit om försök på apor.

______________________________________________________________________________

Primatologen Jane Goodall fördömer försök på apor
– samtidigt avslöjas tre nya dödsfall på SMI!

Samtidigt som en av världens mest kända primatologer, Jane Goodall, är i Sverige för att promoveras till hedersdoktor till Carl von Linnés minne vid Uppsala universitets Linnépromotion, kan Djurrättsalliansen avslöja att missförhållandena på det enda svenska djurförsökslaboratorium, Smittskyddsinstitutet (SMI), som använder apor i försök fortsätter. Nyligen har tre apor dött av orsaker som inte ens varit knutna till försöken.

Jane Goodall, den engelska primatologen och etologen, har studerat vilda primater sedan 1960 och hennes studier har varit till stor hjälp för att förstå människans samhörighet med schimpanser.

”Jag vill se ett slut på att primater och andra varelser, hundar och katter, används i experiment. Men primater, eftersom de är mer som oss, vi har bara den här känslan att för dem är det extra fruktansvärt. En av de saker jag tycker är så oroväckande är att man kan se en liten apa och hur han eller hon, gravida honor, som slits ut ur sina burar och de gör motstånd med varje gnutta av styrka som de har från total terror, total skräck och total panik.
De har ingen möjlighet att fly och de använder varenda liten del de har inom sig för att komma ut och det får dig att bara vilja börja gråta eftersom de är så hjälplösa och det finns inget de kan göra. På toppen av det så behandlas de sedan så grymt, så brutalt, så känslokallt att man knappt orkar tänka på det. Och det här pågår varenda dag.
Sanningen är den att de flesta människor inte vet, och vill inte veta, den grymma verkligheten om vad som händer med icke-mänskliga primater i laboratorier. Inte bara är många försök på dem oetiska, många är onödiga och deras resultat kan vara missledande.”

På Smittskyddsinstitutet i Stockholm sitter närmare 80 apor inlåsta just nu och plågas i alla möjliga försök.
Under årtionden har aphållningen på SMI kritiserats då de allra flesta apor hölls i burar små som garderober i en fönsterlös källare.
Trots protester från allmänheten och det faktum att Jordbruksverket krävde att anläggningen skulle avvecklas satsade regeringen pengar på ett nytt aphus som även det är uselt ur djurens synvinkel. Den nya byggnaden kritiserades hårt av Jordbruksverkets primatgrupp som bland annat menade att det nya apcentret ”inte motsvarade ett modernt primatcentrum genomsyrat av omtanke för djuren”.

– Det är chockerande att aporna på SMI fortsätter att dö på löpande band. Under 2005 dog minst en tiondel av försöksaporna på SMI av orsaker som inte var kopplade till försöken. Fyra apor kvävdes till döds under en transport och nu har vi fått information om att tre apor på SMI är döda tack vare Smittskyddsinstitutets slapphänta hantering och kontroll av aporna. Två apor avlivades efter att de fått sårskador på benen och en apa avled efter att ha fastnat i en bur. Vi kräver att Smittskyddsinstitutets aphållning omedelbart avvecklas, säger Daniel Nyberg, från Djurrättsalliansen.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s