Peak Oils revolutionära potential

I helgen var jag på Uppsala Social Forum. Ett av de mer intressanta föredragen hölls av Fredrik Robelius som har doktorerat på hur det går att förutse oljekällors kapacitet. Enligt Robelius, vars forskning för övrigt sponsrats av Lundin Petrolium, skulle vi nå toppen om mellan 5 och 10 år (mellan 15 och 20 år med hans absolut mest optimistiska beräkningar).

Peak Oil betyder i korthet att oljeproduktionen kommer att börja minska och att efterfrågan inte kan mötas. Det kommer såklart inte att innebära att ingen bensin finns med en gång och att vi hamnar i ett Mad Max-scenario med öknar och banditer med märkliga vapen (även om öknarna sprider sig över Afrika). Snarare kommer antingen priserna höjas successivt eller så, ännu hellre, införs ett ransoneringssystem av utsläpp. Såklart meckigt och svårt att genomföra, men ur rättvisesynvinkel klart bättre än att bara beskatta mer.

madmax.jpg Inte det troliga scenariot inom en kort framtid.

Den stora grejen som Peak Oil, eller snarare höjda energipriser totalt, kommer att innebära är att tillväxtekonomin måste ifrågasättas. 1900-talet kommer att beskrivas i historieböckerna som tillväxtens århundrade, medan 2000-talet, med all sannolikhet, kommer skrivas in som energibristens. En mycket stor del av dagens ekonomi bygger på olja som energikälla. Hur många byten av lågenergilampor i världen kommer inte påverka särskilt mycket om man börjar jämföra med till exempel transporter. Man kan vara hur klimatsmart som helst, men i dagsläget påverkar det i princip inte alls utsläppen. En samhällsekonomi som bygger på ständig tillväxt kan inte hantera detta. Flera sektorer kommer med stor sannolikhet kollapsa inom säg 25-30 år. Vad händer då? Inga mer bananer i arbetarklassens fruktskålar till att börja med, och fortsätta med ekonomisk regression som förhoppningsvis leder till social oro. Ett ifrågasättande av hela det ekonomiska systemet är inte på något sätt otänkbart, men det gäller då att vi är beredda. Jag tänker mig att det är lite en strid på kniven, antingen mellan ett mer öppet samhälle präglat av gemenskap eller ett samhälle med övervakning och stark repression för att kväsa de sociala oroligheter som kommer att uppstå. Lokala ekonomier smakar inte gott i det globala kapitalets mun och som bekant måste arbetarna arbeta för att kapitalet ska leva (eller döda om man hellre vill kalla det det).

Den stora brasklappen för hela inlägget är dock att det skulle kunna upptäckas någon ny energikälla. Det känns lite osannolikt att det inte skulle ske, men fråga är hur lång tid det tar. Energiproduktionen har hela tiden effektiviserats, träkolsindustrin slogs ut av stenkolet och lämnade Värmland i ekonomisk kris under 1800-talet etc.

______________________________________________________________________________
Hurra för arbetarna som strejkar vilt i Kiruna för övrigt. Vild strejk är en bristvara i dagens Sverige. Intressant

Konflikt: Petter kommenterar Kiruna, Syrran fortsätter korståget mot Wal-Mart, och Mllstrm tänker på barnen (som tur är, vem ska annars göra det?).

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

7 kommentarer

  1. […] Mllstrm, Petter, Red Metal, […]

  2. […] lönepolitiken varit politiskt konjukturbunden. På konflikt; Mellström är barnens vän , Metal har koll på oljan, Syrran skriver om diktatorernas bästa vän Bildt Andra bloggar om: arbetslinje, Borg, Gruvstrejk, […]

  3. Du litar till att en extern kraft (energiförsörjning) ska förgöra klassrelationen, det är fel. Fy.

  4. Well, jag säger inte att det är just det som kommer tippa skiten över enda men det är möjligen en faktor som kan utnyttjas. Det är en situation som kommer att uppstå på grund av att kapitalet inte kommer kunna fortsätta expandera, vad som händer då vet jag inte. Och om kapitalet skulle upphävas så är det inte på grund av energikrisen men det är en kris som kan skapa förutsättningar.

  5. Nej nej och nej

  6. Tack för utförlig argumentation.

  7. Följ ”Peak Oil” i siffror, http://peakoil2010.com.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s