Åt helvete med privatiserad vård och särskilt åt Attendo Care.

Nyligen skrev jag om bråket på Wild n Fresh. Det blev uppmärksammat i riksmedia och ledde till skyttegravskrig mellan vänster- och högerbloggar. Nu har en ny konflikt poppat upp och vi får se om det kommer skrivas lika mycket om denna. Det handlar om Attendo Care, ett privat vårdföretag som alltså vill tjäna pengar på att ha så billig vård som möjligt. Privatiserad vård är en helt sjuk företeelse som leder till konstant underbemanning (eftersom det är billigare) och därigenom sämre vård.

En person fick sparken sen han kritiserat tanken på att företaget är som en stor familj (det kan iofs stämma om man har en i familjen som bestämmer över resten, hårt bestraffar olydighet och kan när som helst sluta ge medlemmar i familjen mat men jag tror knappast är det där det som de syftar på). Att stå upp för sitt arbetskollektiv och för systematisk vanvård av brukare är jävligt fint, och vi måste visa solidaritet med såna handlingar för att visa vårt stöd. Hos Förenade vårdare kan man skriva insändare och Malmö LS ger tips på vcad man kan göra här.

Detta är bara ett exempel på hur Attendo Care beter sig illa. Från Uppsala finns också exempel på hur Attendo Care köpt upp vård och givit feta vinster till bolagsägare istället för att ge en vettig vård. Här finns några bloggar om detta.

_____________________________________________________________________________________________________________
Intressant?

Uppdaterade Konfliktbloggar: Petter har också skrivit om Attendo och redundans har skrivit om att en annan bostadssituation är möjlig.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

9 kommentarer

 1. Jag läste rapporten på Malmösyndikalisternas sida, jävligt proffsigt gjort. Trodde bara att det var typ LO som gjorde utredningar, men icke! Hoppas att syndikalisterna kan klämma åt det jävla svinföretaget, det verkar ju helt SJUKA.

  Några ideer vad man kan göra om man inte jobbar inom vårdsektorn för att hjälpa till? Ska det vara några demonstrationer eller vad som helst?

 2. Det kommer förmodligen vara flygbladningar nästa vecka. Kolla på förenade vårdares hemsida och kanske på motkraft.net.

 3. Kolla upp om Attendo Care finns representerade på er ort. Skriv ut rapporten från Malmösyndikalisternas sida och sprid till de anställda. Alla har rätt att bedriva facklig kamp på arbetsplatsen.

 4. Tur att det är ett privat företag som beter sig illa. Då kan kommun och landsting välja att köpa upp vård av någon annan som erbjuder bättre kvalitet, och de anställda kan ta jobb hos någon annan arbetsgivare eller starta eget. Hade vården bedrivits av ett offentligt monopol så hade det bara varit att hålla käften och ta det som bjuds.

 5. Problemet är kommun och landsting i princip tvingas att köpa in det billigaste. Läs gärna bloggarna om vanvården i Uppsala och efterspelet till detta.

 6. Pelpet verkar inte vara riktigt införstådd i den rådande lagstiftningen och praxisen över hur kommunal upphandling måste se ut. Den är inte öppen för kvalitativ konkurens (eftersom den anses vara politisk). Billigast erbjudande måste antas. I t.ex. Gävle kommun har upphandlingen av vård från Attendo Care inte välkommnats av kommunen. Men eftersom de lämnat billigast bud så har kommunen inte haft något reellt val.

 7. redundans: Nja, det ÄR lagligt att väga in kvalitativa faktorer. Problemet är att då måste man specificera den utvärderingsmodell man ska använda redan från början, som en del av upphandlingsunderlaget. Detta händer väldigt sällan eftersom 1) det gör upphandlingen krångligare 2) det är lätt hänt att man får konstiga effekter eftersom man råkat välja en olämplig utvärderingsmodell. Sedan går det inte att göra en utvärderingsmodell som inte tar hänsyn till kostnad – det kommer alltid vara den viktigaste delen av utvärderingsmodellen.

 8. Jag är medveten om att LOA (Lagen om Offentlig Upphandling) är besvärlig. Jag jobbar inom IT-branshen och som jag förstått det så måste leverantörerna ge en så nedskalad offert som möjligt som i bästa fall uppfyller kraven. Sedan måste beställaren mer eller mindre göra en massa tilläggsbeställningar till offerten och dessa behöver inte upphandlas på samma sätt. Jag antar att det här beror på att LOA dels är defekt och dels på att det offentliga inte inte klarar av att göra vettiga upphandlingar.

  En förändring på båda punkter skulle göra det lättare att bli av med aktörer som levererar låg kvalitét eller icke kostnadseffektiva lösningar.

 9. Bra vård kostar. Goda löner, trygga anställningar och en vård för alla (hur avancerad den en är) är aldrig kostnadseffektivt. Därför väljer vi att kollektivt och solidariskt genom en porgressiv beskattningsmodell finaniera den gemensamt.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s