Bloggarna och klasskampen

Jag har börjat läsa lite andra bloggar nu också, förutom de underbara intressanta konfliktbloggarna (jag vill också passa på att säga välkommen till Akuhujan, Vida Latina och Petter till konfliktportalen). Men iallafall, det finns en tydlig liberal dominans, inklusive sossarnas bloggar.

Just nu pågår ett ideologiskt generalangrepp på facket. OB-tillägg och fasta jobb är inte viktigt tydligen, vad som är hemskt är stackars företagare som får klappa igen för att de inte betalar riktiga löner. Det är Wild n Fresh som varit på tapeten på sista tiden. här, här och här finns några vettiga bloggar om konflikten, för det är just en konflikt. En mycket tydlig klasskonflikt mellan chef och anställd om hur deras avtal ska se ut. Liberalerna pratar ofta om att det inte finns några klasser längre eller att ägandeförhållandena inte ser ut som de gjorde på 1800-talet och därför är marxismen förlegad. Men vad är just den typen av fackliga konflikter som skedde på Wild n Fresh om inte en klasskamp. Ägaren vill ha mer lön genom dåliga anställningsformer och arbetarna vill ha bättre lön och rättigheter. Pissenkelt.

Genom att föra fram snyftare om ägare som ”tvingas klappa igen” (hela konkurrenstanen bygger ju på att olönsamma affärer ska klappa igen och så snyftas det inte på samma sätt) lockas vi att vara solidariska mot folk som står i motsatt position till oss själva.
Vi lockas att tro att ägarna skulle kunna vara vi.

Att göra:
Småkonflikter inom olika branscher börjar poppa upp till medieytan ur de mörka djupen. Det är bra att de syns, och eftersom vi vinner en hel del av konflikterna märker vi att kamp funkar. Det är ju ändå så vi fått de rättigheter vi har idag. Och om vi inte kämpar på så kommer de försvinna. Så, uppmärksamma de kamper som förs idag, kolla upp alternativ media som motkraft, Yelah eller någon av vänstergruppernas media flamman, intis eller arbetaren och på fikarasterna på jobbet, börja snacka om sånt istället för det sedvanliga gnället som vi ofta hör. Ställ alltid frågan: Vad kan vi göra åt det? när andra gnäller och lyft fram exempel på där bra saker händer. Vi börjar där vi står.

_____________________________________________________________________________________________________________
Andra bloggar om: , , , , ,

Petter skrev ett liknande inlägg nyss, ibland är telepati bra!

Annat bra är akuhujans nyaste om folkpartiet.

Annonser

24 kommentarer

 1. Hur voe det om du häll dig till fakta? De anställda vid Wild ‘n’ Fresh får högre lön än genomsnittet och ingen av dem vill vara med i facket. Men du har rätt i att det är en klasskamp. Den gamla makten slåss för sina positioner i LO-borgen.

 2. Ja det finns ju inga andra som tjänar på kollektivavtal. Om du inte ser att konflikten är större än en sketen salladsbar i Götet fattar du inte mycket. Lycka till i livet.

 3. De anställda på wild’n fresh skall bli av med både heder och jobb. De går med på anställningar med sämre villkor än oss andra och förstör på lång sikt för alla oss andra.

 4. ”OB-tillägg och fasta jobb är inte viktigt tydligen,”

  Jo, det är dom, men det är ju inte det konflikten handlar om.

  ”En mycket klasskonflikt mellan chef och anställd om hur deras avtal ska se ut.”

  Nej, det är det inte. Dom anställda och arbetsgivaren är överens om hur avtalet skall se ut.

  ”Men vad är just den typen av fackliga konflikter som skedde på Wild n Fresh om inte en klasskamp.”

  Så du menar att facket är en klass, och arbetare en annan? För dom anställda och facket var på OLIKA sidor i den konflikten.

  ”Ägaren vill ha mer lön genom dåliga anställningsformer och arbetarna vill ha bättre lön och rättigheter. Pissenkelt.”

  Ja. Pissenkelt. Men FÖR pissenkelt, för det har INGENTING med frågan att göra. Det var ingen konflikt om lönen, och ingen konflikt mellan anställda och arbetsgivare. Dom var överens. Anställda och arbetsgivare var på ENA sida, facket var på ANDRA sidan.

  Ja, jag vet att detta inte passar in i din modell på hur det borde vara, men det var så det var.

  ”Vi lockas att tro att ägarna skulle kunna vara vi.”

  Det skulle dom kunna vara också. Har du kanske drabbats av myten om att du som arbetare aldrig skulle kunna starta ett företag? Det är fel. Dom flesta jag känner, inklusive jag själv, som har företag är arbetare vars föräldrar INTE har varit företagare.

  Om Wild’n Fresh-konflikten hade med klasskamp att göra, då har du jävligt konstiga klasser i din verklighetsbild.

 5. Hela kafé/resturangbranschen är genomsyrad av svartjobb utan trygghet för de anställda. Tjejerna som jobbade på W n F påverkades av att Sverige har haft solidarisk lönepolitik med de högsta ingångslönerna i världen. Men genom att individualisera löneavtal urholkas det systemet som givit oss rättigheter och trygghet på arbetsplatserna. De anställda tjänar på vad facket gjort under hela 1900talet, och anställda kommer fortsätta tjäna på att facket företräder arbetares intressen. Försök se att det är större än bara de två anställda just där.

  När du tar steget och börjar tjäna pengar på andras arbete tar du klivet från att vara någon jag känner samhörighet med. Dina intressen av att tjäna pengar på mig förstör vår relation.

  (jag inser att själva inlägget var lite luddigt men hoppas att jag här rett ut hur jag menade)

 6. ”Men genom att individualisera löneavtal urholkas det systemet som givit oss rättigheter och trygghet på arbetsplatserna.”

  Varför det?

  ”De anställda tjänar på vad facket gjort under hela 1900talet, och anställda kommer fortsätta tjäna på att facket företräder arbetares intressen.”

  Dom förlorade ju på det.

  ”Försök se att det är större än bara de två anställda just där.”

  Jag ser att det är större. Jag ser att det här handlar om fackets rätt att sno dina pengar. INgen har hittils under hela den här konflikten och debatten kunnat förklara för mig varför facket skall ha den rätten.

  ”När du tar steget och börjar tjäna pengar på andras arbete tar du klivet från att vara någon jag känner samhörighet med. Dina intressen av att tjäna pengar på mig förstör vår relation.”

  Ja, jag umgås inte heller med slavägare. Men nu är ju slaveri olagligt i Sverige, så jag ser inte riktigt hur det är relevant här.

  Om en arbetsgivare tjänar pengar på andras arbete, så gör du det också, när du köper folks tjänster eller varor.

 7. Ehh, jag tror inte vi kommer så mycket längre här.

  Om du inte ser att samhället bygger på att vissa tjänar pengar på andras arbete så har du inget att hämta på den här bloggen.

  Just tack vare att facket inte agerat under lång tid är det svårt att få fasta jobb i kafé/resturangbranschen. Vilka tjänar på att ha folk som jobbar för 50:- i timmen utan att få sjukersättning eller semester? Facket? De anställda? Ägarna?

 8. Visst är det intressant med tanke på att just detta exempel faktiskt blir ett exempel på våra olika klassintressen som kapitalist versus proletär. Det statuerar det viktiga med klasskamp, tvärtom vad många nyliberaler idag vill försöka förklara. Vi lever inte i något nytt ”postindustriellt” el. ”kunskapssamhälle”.

 9. Till Red Metal,
  Vad är du för en slags marxist egentligen? Står du på Bougois-socialisternas sida plötsligt, och gaggar om hur viktigt det är med facket? Facket bidrar blott till att minska kampen mellan kapitalisterna och proletariatet, vilket innebär att du får vänta ännu längre på den kommunistiska samhällsomvälvningen 😉

 10. Attila
  Jag är en ovanligt snygg marxist.

  Nej du har inte begripot vad jag menar, men du kan prova att läsa mina inlägg och tatu och automarx så kanske du lär dig något. Lycka till!

 11. Till Metal,
  Bristen på pedagogik och goda exempel brukar ju vara en bristvara i din värld. Däremot är jag hyffsat övertygad om att du åtminstone kallar dig renlärig marxist – vad vill du införa först – familjens upplösning – eller industriella arméer?

 12. ”Ehh, jag tror inte vi kommer så mycket längre här.”

  Nej, har du inga argument för att facket skall få sno arbetarnas pengar, så kommer vi nog inte längre nu, nej.

  ”Om du inte ser att samhället bygger på att vissa tjänar pengar på andras arbete så har du inget att hämta på den här bloggen.”

  Är det facket som tjänar på andras arbete då menar du? Det har du för all del rätt i, men jag har svårt att se hur samhället bygger på detta.

  Marx teorier om utsigning har varit grundligen motbevisade sedan slutet på 1800-talet, så låt oss hoppas att du inte lutar dig på dom.

  ”Just tack vare att facket inte agerat under lång tid är det svårt att få fasta jobb i kafé/resturangbranschen.”

  Det förklarar fortfarande inte varför facket satte Wild’n Fresh i blockad, där dom anställda ju hade avtal dom var nöjda med. Kunde inte facket ha satt ett företag där det fanns anställda som ville ha kollektivavtal i blockad istället?

  ”Vilka tjänar på att ha folk som jobbar för 50:- i timmen utan att få sjukersättning eller semester?”

  Dom som får 50 kronor i timmen, först och främst. För den andra hade dom anställda på Wild’n Fresh sjukersättnig och semester, så det har fortfarande inget med konflikten att göra.

  Du argumenterar för att man skall ha rätt till vettiga avtal. Det hålelr ALLA med om. Det är inte det konflikten handlade om, ety dom anställda på Wild’n Fresh HADE vettiga avtal och VILLE INTE HA kollektivavtal.

 13. Lennart Regebro är mitt heta tips på 2007 år nominering för Blogosfärens troll! Hans kommentarer är identiska var man än kommer. De går ut på simpel textuell argumentation istället för en som utgår ifrån samma abstraktionsnivå som det inlägg man kommenterar.

  Ex. om jag jag skall kritisera en blogg som handlar om vad svenska flaggan borde ha för färger för att vara snygg så börjar jag inte med att kritisera deras humannormativa syn på färger. Vad är en färg och vad är egentligen reflektion osv.

  I inlägget ovan så utgår seeyouinhell från en historiematerialisisk tolkning. Han utgår ifrån att lön till sitt ursprung cirkulerar runt värdet på varor utifrån klassisk ekonomi. Om man har svårt att acceptera att svenska flaggan är blå-gul eller att det samhälle vi har i dag är fött ur det vi hade i går så kanske man skall bespara sig några rader kommentarer.

 14. Till Redundans,
  En teori som inte är falsifierbar är felaktig i grunden. Enl ditt sätt att resonera är marxismen inte falsifierbar vilket innebär att…

 15. And, I rest my case…

 16. Atilla du behöver läsa på. Jag är ingn renlärig marxist och jag är definitivt inte för arméer. Vad jag tycker ska upplösas är inte heller intressant eftersom jag är en liten del i basen.

  Regebo
  Precis som Redundans säger så är kommunikation på det här ämnet omöjlig. Du använder en för mig helt främmande teori om att vi ska vara nöjda och stå med kepsen i hand när någon patron vill ge oss jobb. Det är precis det du skriver. Vettiga avtal får vi om vi alla tillsammans kräver dem, inte om några kräver och några andra inte. Facket agerade inte bara mot W n F det var en lång kampanj för att få fler resturanger att skaffa kollektivavtal.

  Regebo, jag ger mig själv sista ordet i diskussionen med dig och dina kommentarer blir i fortsättningen raderade. Grattis. (och kalla mig gärna censurivrande och/eller odemokratisk)

 17. Haha, halkar in här och ser vänsternissarna som inte klarar av att argumentera för sin sak utan väljer istället att censurvägen, jo det är väl lättare att tro på sig själv när man slipper motargument. Ni är skoj ni, är det inte dags att ni klipper er och skaffar ett jobb, nä vänta då måste ni ju tydligen stå med mössan i hand så varför tar ni inte och startar ett företag istället och anställer en massa folk som ni ger ordentliga löner sådant där som ni skriker er hesa över. Fast det är väl andra som skall ge er brödfödan inte skall ni väl behöva riskera hus och hem ifall företaget inte går bra.

 18. Det där behöver inte ens kommenteras ytterligare.

 19. Hej jag är en idiot.

  (ed: Red Metal)

 20. om det finns nått som börjar bli rejält tjatigt så är det martyrgnället från bruden på salladsbaren.. hon väljer att gå i konflikt med facket och då får hon väl stå för det valet .. bra skrivet.

 21. Vill de anställda ha kollektivavtal? Svaret är: NEJ! Det är därför Sofia försvarar anställda mot fackets tvingande avtal. Det är inte så konstigare än så här.

  När och nånsin har facket hjälpt de anställda?! NOPE… inte konstigt att det blir konflikt emellan anställda och egenföretagare emot maktfullkomliga facken.

  Jag är minst sagt upprört över hur anställda drabbats av konflikten. Wild´n Freshs medarbetare blev stressande av detta. Ni blir nog stolta.

 22. Jag blir stressad av att folk jobbar aktivt för att sänka minimilönerna. Och jag känenr hat när folk vill försämra våra rättigheter.

 23. Peter: ja varför var sofia så ego att hon var tvungen att fucka med facket då? Skriv på ett avtal där arbetarna är garanterade sina rättigheter på pappret och inte beroende av att Sofia inte råkar bli dement eller ångrar sig plötsligt, och de stackars medarbetarna hade sluppit stressen. Men nu ville Näringslivet använda arbetarna i dokusåpan som små offer för stygga facket och uppmuntrade alltså Sofia att fortsätta tänka på sig själv, istället för att bara lyfta handen och skriva på simple as that, så vem är det som njuter av att fucka med arbetarna på salladsbaren och som använder detta till sin mediekampanj… och sofia låter det ske, arbetarnas väl gick ju långt efter mediekampanjen som Näringslivet ville ha dem till… vilket återigen bevisar behovet av avtal, för att Sofia stryker hellre Näringslivets medieinstitut medhårs än tänker på sina anställda

 24. Om de individuella avtal som WnF hade med sina anställda var så bra, varför inte skriva på ett kollektivavtal för då?

  Eller varför kunde inte strejkvakterna bara sticka in ett par ”det kommunistiska manifestet” i de anställdas händer, så kunde arbetarna skita i fackpamparna och bara ta över hela företaget? Då blir det ju en enorm arbetslättnad med fler ägare, speciellt för Sofia, och hon kanske slipper vara stressad, även arbetarna.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s