Det dunkla kosmos – t.A.T.u och kommunismen del 4.

Cosmos (Outer Space) har ett mörkt och mystiskt budskap. Det blir ofta så, lite dunkelt, när man pratar om kommunismen och vad den är. För utan tvekan refererar t.A.T.u till just kommunismen som Outer Space. Ständigt närvarande samtidigt som det är så långt borta. Kommunism kan alltså inte ses som enbart något drömland långt borta, någon utopi. Det är den rörelse som upphäver kapitalet och bryter med en kapitalistisk logik. Knepigt? Absolut. Eftersom vi då måste definiera vad den logiken skulle vara. Jag varken kan eller orkar lägga ut något jätteavancerat om det, om någon är intresserad på riktigt så finns ju en bra bok om det hela.
Men i grund och botten handlar om det om att göra arbete till en vara som kan bytas. Att bytesvärdet sätts framför bruksvärdet och att en del av befolkningen säljer sin arbetskraft åt den andra delen av befolkningen som tjänar pengar på andras arbete. Och jag vet att den definitionen är extremt bristfällig så skjut mig inte snälla.

Nåväl låt oss gå in på texten.

Games we don’t want to play
Same winner everyday
Kill for the second best
Feel no more, feel no less

Inte mycket att säga om detta, självklarheter enligt kapitalets logik. Konkurrensen som vi själva inte vill ha men som påverkar våra liv i otroligt hög utsträckning. Vi som arbetskraft är de ständiga förlorarna, våra känslor är meningslösa för vårt lönearbete som bara är till för att producera mervärde.

We have our minutes cut
We lose our feelings but
That’s what the movies show
This is where stories go

Ständigt ökande arbetstempo. De små raster och pauser vi har försöker de kontrollera och dra in. I samband med att vi fråntas frukten av vårt arbete, att vi förfrämligas från produktionsprocessen så hamnar en del av oss själva av vårt görande i saker eller relationer som vi inte har kontroll över. Den andra delen av texten tolkar jag som att drömmen ändå finns där, drömmen om något annat som vi kanske inte kan (eller bör) precisera.

Stars we don’t want to reach
Scars we don’t want to stitch
Go where we haven’t been
Fly away, time machine

Här tolkar jag det som att t.A.T.u diskuterar urkommunismen det vill säga tidiga samhällen som levde i egendomsgemenskap innan vi blev bofasta. Diskussionerna kring detta är ganska luddiga och har ingen riktigt solklar bäring hos antropologer. De vänder sig mot den anarkoprimitivistiska sidan i första meningen, men är även kritiska mot den privata äganderätten. Men att vi ändå behöver hitta en annan väg dit vi inte varit och alltså inte känner till.

Cloud we will chase him out
Crowds, we will face them down
This is our secret place
Outer space, outer space

Kommunismens genombrott och kapitalägarna bites the dust. Även om en revolution inte är en statskupp eller ett stort slag (tänk bara på hur lång tid det tog för kapitalismen att kasta bort feodalismen) kommer det säkert finnas mer eller mindre revolutionära stunder och perioder. Ett exempel är pariskommunen 1871 Outerspace symboliserar såklart det okända men fascinerande och lockande. Vi kan tänkas oss det men kan inte nå det nu eller få en klar bild över exakt vad som är yttre rymden.

Our home forever is outer space
Black stars and endless seas, outer space
New hope, new destinies, outer space
Forever we’ll be in
Outer space, outer space

t.A.T.u ser kommunismen som det slutgiltiga stadiet och därför är det vårt hem för evigt när vi väl är där. Svarta stjärnor antar jag att de syftar på anarkism som metod. Resten känns självklart.

Ground we don’t want to feel
Found what they didn’t steal
Time, we were really lost
Bridges burnt, fingers crossed

Fraserna handlar om en uppgörelse med de realsocialistiska länderna. För även om produktionsmedlen ägdes av staten byggde samhället på samma typ av lönearbete som i de kapitalistiska länderna. Frågan är då vad den stora skillnaden är för den enskilde arbetaren, inte särskilt mycket skulle jag säga.

We, shall we ever be free
With no guarantee
Life on another plane
Same before, same again

Här avhandlas frågan om det finns en evig kommunism. Om klassmotsättningarnas upplösande verkligen leder till något som aldrig utvecklas vidare. t.A.T.u frågar sig också vad frihet kan betyda utanför ett kapitalistiskt samhälle.

Go where you want to go
So no one ever knows
Only what we decide
Is it gone
Has it died

Jag ger upp. Jag fattar verkligen ingenting av det där. Det känns inte värt att ligga sömnlös fler nätter över det heller.

Dry every tear in my eye
You can tell me why
This is our secret place
Outer space, outer space

Under 90-talet blev kommunism från att ha varit ett alternativ, ett skällsord som man var tvungan att ta avstånd från. Även om man inte gillar Sovjet så gav de utrymme åt tanken på att det finns något annat (att ”det andra” var typ samma sak som västkapitalismerna utom illusionen att man levde i en demokrati) eller iallafall att det inte bara fanns ett sätt att driva politik på. Idag måste både begreppet och tanken återerövras.

REF: Our home forever is, outer space…

Outer space is where we get together
And this place we’re meant to be
Stars are dancing and the time is fading
Dead forever,
You and me,
You and me

Åhh, det där är vackert. Vi möts och blir ett i kommunismen. Begrepp som du och jag är döda eftersom du och jag är separerande begrepp istället för enande. Det är ganska stora grejer det här men upplösandet av sig själv som subjekt och införlivandet av Jaget i något annat är något som ligger t.A.T.u varmt om hjärtat. Just separationen från andra och från det man lägger ned sitt arbete i är något som vi nästan aldrig tänker på. Hur individen som begrepp inte är något som måste vara utan är just nu och gör oss främmande inför varandra.

Racing stars and common moons are planets
In the cosmos, we are free
There’s no atmosphere
And no obsessions
It’ll always be
It’ll always be

Ja till sist så verkar de mena att när klasskonflikterna upphör, upphör också revolutionernas tidsålder (det kommer väl stå i historieböckerna att det var från den neolitiska revolutionen till den kommunistiska om man litar på t.A.T.u).

REF: Our home forever is, outer space…

_____________________________________________________________________________
Övrigt intressant just nu:

Begreppet ”som hand i handske” heter på finska: Som knytnäve i ögat- Sopii kuin nyrkki silmään

Andra uppdaterade konfliktbloggar är: Olle om anarkoanarkismen i flyttbranchen och Undertäcket om gratis är gott

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

2 kommentarer

  1. Bara det säger väl hur ofantligt mycket hårdare vi finnar är. 🙂

  2. Gudbevaremigväl, du är den nye Dan Brown.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s