All My Heroes Wear Masks

Att befria minkar

All my Heroes Wear Masks är titeln på en av våra nya låtar (det kan vara min bästa låt). Titeln är tagen från en Animal Liberation Front film – All my Heroes Still Wear Masks går att ladda ned torrents den och annat djurrättsmaterial här.

Det finns en massa bra argument för och mot att släppa ut en massa minkar. Jag lutar dock åt att det är ett bra alternativ i längden. Den ca miljonen minkar som lever vilt i Sverige är ett resultat av klåpare till minkuppfödare när industrin infördes i Sverige på 1920 talet. Flera släpptes också ut i samband med andra världskriget.

Ett av de vanligaste argumenten mot att släppa ut minkar (förutom allt dravel om stackars minkfarmare och att det inte är demokratiskt) är att det skulle påverka ekosystemet. Det skulle jag också säga är ett av de bästa argumenten mot att släppa ut minkar. Vilket ekosystem som åsyftas bland argumenten är dock lite luddigt. Här är ett strålande inlägg om ekosystem från ett visst internetforum:

Försvarandet av biologisk mångfald är vanskligt, det är alltid försvarandet av en specifik biologisk mångfald givet av vissa produktionsförhållanden. Just nu vurmas det väl rätt mycket för den typen av mångfald som fanns i ett tidigt jordbrukssamhälle; men en mångfald anthraxbakterier (eller vadfansomhelst) är också den en mångfald, och argumentet är i slutändan antropocentriskt, det utgår från en mångfald som tillfredställer olika mänskliga behov och begär. Inget ont med detta, en sån mångfald vill jag också ha, men då måste man gå därifrån till en kritik av abstraktionen ”människa” såsom den existerar under modern kapitalism osv.

Det finns vidare inga opartiska undersökningar som visar att ekosystemet förändras supermycket av lite fler minkar i naturen. Sure lite fåglar dör säkert och det kan säkert förändras, vilket det ändå gör hela tiden, men det blir inte de drastiska förändringar som många tror och som används som slagträ i debatten.

Argumenten för att släppa ut minkar är att man försvagar pälsnäringen. Detta sker på flera sätt, dels genom att det blir mindre lukrativt för de enskilde pälsfarmaren vilket leder till att många slår igen, och när det är färre i pälsindustrin kan hårdare lagförslag drivas igenom eftersom det finns mindre opinion och pälslobbyns inflytande över politiken minskar. Djuren kommer ändå att dö i förtid men med färre pälsfarmer slipper många av dem leva under de villkoren de lever idag. Och förhoppningsvis resulterar det också till en minskning av antalet minkar.

Och slutligen; ja, det kan vara plågsamt för minkar att svälta ihjäl, frysa ihjäl eller bli ihjälkörda av bilar. Frågan är om alternativet att sitta i ett par minkar på några dm2 och bli ihjälgasad är mindre plågsamt. Frågan är hur viktigt dödsögonblicket är i jämförelse med ett helt liv i smärta? Mer info om pälsindustrin finns här och lite andra argument om varför militanta aktioner är helt ok kan du läsa på DBFs hemsida.

In these violent times
When status quo means torture
Change demands action
All my heroes wear masks

______________________________________________________________________________
För övrigt känns det mycket märkligt att mink heter mink på engelska också.

Intressant så det förslår.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

3 kommentarer

  1. så jävla underbar presentationsbild du skaffat! minnen minnen

  2. Здравствуйте. Набрел я сегодня на сайт Гей скачать порно ролик бесплатно , понравился там один ролик, но сайт странный больно, внизу какая абра кадабра на странице. Не развод ли это?

  3. Увидел сегодня в в дигге ( социальная новостная сеть такая есть) сайт Девушка наташа и очень меня заинтересовало, кому нужно пиарить свой сайт в англоязычной сети, где все равно никто на сайте регаться не станет. Какой смысл, не пойму?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s