Musiken som vara

Alla har någon relation till musik. Hur vi ställer oss och påverkas av musik är så klart skiftande. För mig kan det gå långa perioder utan att jag berörs speciellt av musik för att sen helt slukas av ett riff, en melodi eller ett groove. Samma sak med att spela själv, ibland kommer ett sug av att spela bara och när jag då börjar brukar det dyka upp något nytt som ibland utvecklas till en låt och ibland inte. Det egna skapandet och musiken är intimt förknippade även hos folk som inte betraktar sig som vare sig musikaliska eller spelar instrument. Vi sjunger i duschen, nynnar när vi är ute och går, nickar med till musik, dansar och visslar. Människan är kreativ till sin natur och såväl melodi som rytm är något vi använder i talet.

I modern tid har musik blivit en vara. Precis som hela vår tillvaro idag har kommit att präglas av något annat än bruksvärden har huvudfunktionen inom musiken blivit bytesvärdet. Musiken blir kontrollerad och ägd och inte något för alla eftersom den är en vara kräver den att vi betalar med vår arbetskraft förstelnad och förfrämligad i pengar. Det här påverkar vår relation till musik. Det blir något förknippat med prestation snarare än med glädje – bland musiker blir detta ofta extremt tydligt. När vårt arbete inte är vårt eget försvinner också mycket av glädjen i det. När jag var yngre var jag ofta orolig att jag inte dög, inte sjöng tillräckligt rent – det sitter fortfarande kvar hos mig – eller var tillräckligt tajt eller att jag ökade/sackade. Idag (inbillar jag mig?) att jag kan njuta mer av att spela. Även om det inte alltid låter skitbra finns det en energi i musiken som både ger kraft och utmattar på samma gång.

Begreppet kring hur relationer mellan människor blivit relationer mellan varor kallas reifikation och myntades av Georg Lucás i den mytomspunna Historia och klassmedvetande (ännu en bok som jag aldrig kommer orka läsa). En mycket fin artikel som Andreas Malm skrivit om reifikation går att läsa här Reifikationen präglar hela vårt samhälle till en sådan grad att vi knappt ens ser den. Vid privatiseringar av allmänningar eller vräkningar av ockuperade hus påminns vi om det, men det som har blivit normalt för oss idag (att det är sjukt svårt att få vettig bostad till rimligt pris eller att vårt arbete är en vara som någon annan än vi själva har kontroll över etc) förefaller för många som det enda sättet det kan vara. Just eftersom vi ser det som så normalt är det också svårt att angripa på ett sätt som känns meningsfullt, det om något är vänsterns uppgift – att hitta nya vapen. Förhoppningsvis kommer jag på något smart någon dag som jag kan skriva om.
Jag ställer mig frågan om bara formulerandet av att en annan värld kan vara möjlig i sig är revolutionärt. Malm skriver om det i sin artikel, men jag vete fan. Någonstans inbillar jag att det måste krävas handling snarare än tankar om att det kan finnas.

Internets utveckling har verkligen förändrat vår relation till musik. I vår rika del av världen (och på många andra ställen också) har Internet betytt i princip fri tillgång på musik och film. Sidor som MySpace tror jag också förändrar vår konsumtion av musik och framförallt underlättar det för oss som vill sprida vår musik på olika sätt. See You In Hell… finns fortfarande inte på MySpace dock, men det kommer nog i januari. Well well, jag återkommer till detta. Det här är bara början…

Jag är dessutom fortfarande jävligt arg på Metallica för att de stängde Napster (det hade säkert aldrig hänt om Cliff Burton levt).

Annonser

1 kommentar

  1. Känsla slår finess i all slags musik. Där känslan är död finns det inget att hämta. Skrik dig hes och låt som en våldtagen gås, det låter säkert bättre än majoriteten av all iskall musik där ute


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s